Wanneer er geld overblijft nadat je je oude huis hebt verkocht en je de hypotheek voor je oude huis helemaal hebt afgelost, noemen we dat overwaarde. Wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om een nieuwe woonboot te kopen? Maar heb je dat geld nu nog niet beschikbaar omdat je oude huis nog niet verkocht is of nog niet overgedragen aan de nieuwe eigenaar? Dan is een overbruggingslening misschien iets voor jou.

veelgestelde vragen

De looptijd van een overbruggingslening bedraagt standaard 12 maanden wanneer je een bestaande woonboot koopt en 24 maanden als er sprake is van nieuwbouw. Dan moet de overbruggingslening in ieder geval in zijn geheel worden terugbetaald. Wanneer je je woning hebt verkocht en deze overdraagt aan de nieuwe eigenaar, wordt ook de overbruggingslening afgelost. De looptijd is onder voorwaarden te verlengen met 12 maanden bij een bestaande woonboot en 6 maanden bij nieuwbouw.

Dat hangt af van de verkoopstatus en de overwaarde op je oude huis en je financiële positie. Wanneer je oude huis nog niet definitief is verkocht (ontbindende voorwaarden zijn nog niet verlopen) is de overwaarde van je oude huis nog onzeker. Je financiële positie is van belang of je in staat bent om de overbruggingslening gedurende de looptijd te betalen. Vraag je hypotheekadviseur om een berekening en voor advies.

Deze hou je totdat je je oude huis verkocht hebt. Tussen het moment dat je je nieuwe woonboot gekocht hebt en het moment dat je je oude huis verkoopt, heb je dus:

  • De hypotheek op je oude huis
  • De hypotheek op je nieuwe woonboot inclusief een apart tijdelijk leningdeel: de overbruggingslening

Als extra zekerheid voor de overbruggingslening wordt er ook een tweede hypotheek gevestigd op je oude huis totdat je deze verkocht hebt.

Voor de overbruggingslening zelf betaal je een overbruggingsrente. Het actuele rentepercentage kun je terugvinden bij onze rentes. Deze rente is variabel en wijzigt iedere 3 maanden. Naast de rente brengen wij ook een eenmalige vergoeding van EUR 500,00 bij jou in rekening. Hou daarnaast ook nog rekening met overige kosten, zoals de kosten voor de notaris of de taxatie van je oude woning.

  • De overbruggingsrente is variabel en wijzigt iedere 3 maanden. Je maandlasten kunnen hierdoor dus ook stijgen.
  • Valt de verkoopopbrengst van je oude huis tegen? Dan kan er een restschuld overblijven. Deze moet je dan op een andere manier zien af te lossen. Neem daarom tijdig contact met ons op, zodat we met jou de mogelijkheden kunnen bespreken.
  • Tot het moment dat je oude huis is verkocht, heb je hoge maandlasten. Dat komt omdat je 3 hypotheken hebt: een hypotheek voor je oude woning, een hypotheek voor je nieuwe woonboot en een overbruggingshypotheek.
  • Duurt de verkoop van je oude huis langer dan gedacht? Dan heb je voor een langere periode dan verwacht hoge maandlasten.
  • Is je oude woning niet verkocht binnen de looptijd van de overbruggingslening? Dan moet je de overbruggingslening toch terugbetalen. We helpen je graag om dit te voorkomen. Maak daarom, voordat je een overbruggingslening afsluit, een goede inschatting van de waarde van je huis en hoelang het zal duren voordat je jouw huis verkoopt. Bijvoorbeeld samen met een makelaar.